Ketkä puolustavat koko Itä-Uuttamaata?

Jokaiseen Itä-Uudenmaan kuntaan on taattava sotepiste, jotta sotepalvelut ovat lähellä asukkaita. Tulevissa aluevaaleissa otetaan mittaa siitä, mitkä puolueet tätä tavoitetta todella puolustavat. Toivomme, että laaja rintama puolueita sitoutuu puolustamaan koko aluetta. Vain yhteistyöllä taataan parhaat palvelut itäuusmaalaisille.


Keskustalle on selvää, että asuipa sitten pienessä kunnassa tai suuressa kaupungissa, jokaisella itäuusmaalaisella on oikeus saada palveluja mahdollisimman läheltä omaa arkea. Lähipalvelujen on oltava lähellä ihmistä, omassa kunnassa ja sotepisteiden palvelujen tulee vastata asukkaiden tarpeita.


Kokoomus on sanonut, ettei lääkäri- ja neuvolapalvelujen löytyminen jokaisesta kunnasta ole realismia (Länsi-Savo 4.11.). Perussuomalaiset taas ovat sanoneet, että soteuudistuksen jälkeen lähipalvelujen puolustaminen on röyhkeää populismia (Länsi-Suomi 3.11.).


Keskusta kutsuu lähipalvelujen puolustamista tasa-arvon ja hyvinvoinnin puolustamiseksi.

Tulevan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto tulee päättämään siitä, löytyykö Itä-Uudeltamaalta palveluja jokaisesta seitsemästä kunnasta vai keskitetäänkö kaikki palvelut vain kolmeen tai neljään suurimpaan. Keskusta on valmis kantamaan vastuuta koko alueesta siten, että kuntarajat eivät muodosta asukkaiden välille hyvinvointirajoja. Itä-Uudenmaan palveluverkon olennaisiin arvoihin on kuuluttava saavutettavuus ja asukkaiden tarpeisiin vastaaminen.


Erilaiset digi- ja etäpalvelut ovat tärkeä ja nykyaikainen lisä asukkaiden palvelemiseen, mutta ne eivät voi täysin korvata henkilökohtaista kohtaamista. Siksi jokaisessa kunnassa on oltava myös mahdollisuus kasvokkain saatavaan palveluun. Palvelun laatu ei ole kiinni seinistä, mutta alueen asukkaiden tarpeisiin vastaava sotepiste on löydyttävä jokaisesta Itä-Uudenmaan kunnasta.


Keskustan tavoite on, että Itä-Uudellamaalla lähipalveluja saa niin suuresta Porvoosta kuin pienestä Myrskylästä. Saman lupauksen Keskusta antaa myös koko maahan. Jakavathan muut puolueet saman tavoitteen?


Sonja Hällfors
Uudenmaan Keskustan puheenjohtaja (2020-2021)
Sipoo

Mielipidekirjoitus on julkaistu Uusimaassa 15.11.2021.