Kiitos turvallisesta vauvavuodesta

Esikoisemme täytti sunnuntaina yhden vuoden. Ensimmäinen vuosi oli ainutlaatuinen ja ikimuistoinen, vaikea ja uuvuttava, ilahduttava ja onnellinen. Vauva oli elämäänsä pääosin hyvin tyytyväinen ja perheemme voi läpi vuoden melko hyvin, elämäni pahinta univajetta lukuunottamatta. Korona rokotti vuodesta lähes kaiken sosiaalisen kanssakäymisen toisten sipoolaisten perheiden kanssa, mutta kaiken kaikkiaan ensimmäinen vauvavuotemme oli ihana.


Olennainen osa kenen tahansa suomalaisen perheen vauvavuotta on neuvola. Neuvola kulkee perheen mukana jo pitkään ennen vauvan syntymää aina koulutien alkamiseen saakka. Siksi ei ole yhdentekevää, miten hyvää palvelua ja perhekeskeistä tukea neuvolasta saa.


Neuvolan rinnalla tulee kulkea myös laadukkaat perhepalvelut. Parhaimmillaan asiakas ei edes tiedä, missä neuvola päättyy ja perhepalvelut alkavat. Mutkaton palveluketju on tärkeää.


Neuvolassa - niin Sipoossa kuin koko Suomessa - on varmasti myös kehitettävää. Eräillä paikkakunnilla isille tarjotaan omaa käyntiä, jossa keskustellaan hänen hyvinvoinnistaan siinä missä äidinkin. Äitiysfysioterapian tulisi olla kaikkien saatavilla, ei ainoastaan heidän, kenellä on varaa hakea apua raskaudesta ja synnytyksestä palautumiseen. Neuvolasta tulee saada riittävän nopeasti tukea ja luotettavaa tietoa esimerkiksi lapsen uneen ja ruokailuun sekä vanhempien vuorovaikutukseen liittyviin haasteisiin oli asuinpaikka mikä tahansa. Tulevilla hyvinvointialueilla tuleekin riittämään työnsarkaa. Mitä paremmin sipoolaiset perheet voivat, sitä paremmin Sipoo voi. 


Sipoon neuvola ja perheiden palvelut ylittivät vuoden aikana kaikki odotukseni siitä, miten hyvin perheet otetaan Sipoossa huomioon. Oli kyseessä minkälainen haaste tahansa, aina on löytynyt apua ja tukea ilman, että joutuu itse juoksemaan luukulta toiselle. Juuri tällaista neuvola- ja perhepalvelujen tuleekin olla, perheiden tarpeita ajatellen. Kiitos siis vielä kerran!


Sonja Hällfors
Uudenmaan Keskustan puheenjohtaja

Sipoo