Äitiysfysioterapiaa kaikille synnyttäneille ja keskenmenojen hoitopolku kuntoon

Keskustan väestöpolitiikka tukee äitien palautumista ja perheiden hyvinvointia vaikeissa tilanteissa.


Keskusta esitteli tänään 19.3.2021 väestöpoliittiset linjauksensa, jotka pyrkivät tavoitteellisesti ja myönteisesti vaikuttamaan Suomen väestönkehitykseen. Linjaukset osuvat naulan kantaan siinä, miten perheiden elämänpolkua voidaan tukea parhaiten. Konkreettisilla linjauksilla sekä yleisen ilmapiirin parantamisella tehdään Suomesta yhteiskunta, johon jokainen uusi lapsi, äiti ja isä on tervetullut.


Erityisen lämpimästi toivotan tervetulleeksi linjaukset äitiysfysioterapiasta sekä keskenmenon kokeneiden tuesta. Raskaus ja synnytys ovat fyysisesti raskaita kokemuksia, joista toipuminen voi kestää pitkäänkin. Isossa osassa neuvoloista kiinnitetään heikosti huomiota äidin fyysiseen palautumiseen.


Jälkitarkastuksessa – jos sitä ylipäätään korona-aikana järjestetään – ei paneuduta esimerkiksi vatsalihasten erkaumiin tai lantionpohjalihasten tilanteeseen. Moni äiti käy omalla kustannuksella äitiysfysioterapeutin vastaanotolla synnytyksen jälkeen. Palautuminen raskaudesta ei saisi kuitenkaan olla lompakon koosta kiinni.


Toivotun raskauden keskeytyminen on suuri inhimillinen tragedia. Keskusta haluaa selkeyttää keskenmenojen hoitopolkua ja lisätä perheiden psykososiaalista tukea. Kun toivottua lasta ei tulekaan, täytyy terveydenhuollosta löytyä nopeasti niin fyysistä kuin psykososiaalista apua keskenmenosta selviämiseen. Samalla kun keskenmenon kokeneiden perheiden tukea parannetaan, on välttämätöntä korjata perhevapaauudistuksen lausuntokierrokselle lähteneessä esityksessä oleva heikennys lapsikuolemaperheiden tukeen. Perhevapaauudistus ei saa olla heikennys perheille, eikä varsinkaan lapsikuolemaperheille.


Sonja Hällfors

Uudenmaan Keskustan puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *