Perheet ovat kunnan kivijalka

Teksti on julkaistu Sipoon Sanomissa tammikuussa 2021


Jokainen käytetty euro on arvovalinta. Kun rahaa on vain rajallisesti jaettavaksi, valintojen taustalla painotetut arvot korostuvat entisestään. Kuntien joka syksyisessä talouskeskustelussa arvot punnitaan erityisen tarkasti, kun jaossa on yleensä vain niukkuutta.


Sipoon tulee pyrkiä olemaan Uudenmaan perheystävällisin kunta. Viime syksynä Sipoon valtuusto päätti siitä, mihin kunnassa tänä vuonna käytetään rahaa ja mistä säästetään. Säästöpaineet ovat valtavat, mutta onneksi monissa päätöksissä perheiden tukeminen näkyi silti vahvasti. Yhtä juhlaa ei perheillekään ole luvassa, mutta esimerkiksi maksuton puistoruokailu, panostukset nuorten ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä Sipoo-lisän säilyminen osana kotihoidon tukea ovat järkeviä päätöksiä Sipoon ja sipoolaisten perheiden tulevaisuuden kannalta.


Kotihoidon tuki nousi keskusteluun jälleen viime viikolla, kun Helsingin Sanomien tietojen mukaan työ- ja elinkeinoministeriön asettama tutkijaryhmä esittää kotihoidontuen poistoa naisten työllisyyden nostamiseksi.

Ongelmaton kotihoidon tuki ei ole. Työllisyyttä sekä isien hoitovastuuta on pystyttävä kasvattamaan ja näiden tulee olla perhepolitiikan ytimessä lähivuosina. Kotihoidon tuen leikkaaminen ei kuitenkaan ole tähän ensisijaisesti oikea keino.


Työelämän paremmat joustot, perhelähtöisesti toteutettu perhevapaauudistus sekä riittävät ja laadukkaat varhaiskasvatuspaikat lähellä kotia ovat perheystävällisempiä keinoja tukea työllisyyttä sekä perheiden hyvinvointia. Ilman näitä kotihoidon tuen leikkaaminen on kohtuutonta.


Tässä työkalupakissa myös kuntalisällä on paikkansa. Varsinkin nyt, kun useat kunnat Sipoon ympärillä ovat kuntalaisia kuohuttaen poistaneet kuntalisiään, Sipoon maine perheystävällisenä kuntana vain vahvistuu. Lisäksi Sipoon erinomaiset neuvola- ja perhepalvelut, eläväinen perhetoiminta sekä yleinen perheystävällinen henki antavat aihetta kehuihin.


Sipoon on kannattavaa panostaa perheiden hyvinvointiin, sillä pitkässä juoksussa ennaltaehkäisevät palvelut ja hyvinvointia ylläpitävä toiminta säästävät kunnalta pitkän pennin. Nämä ovat myös Sipoon tärkeimpiä veto- ja pitovoimatekijöitä.


Sonja Hällfors

Uudenmaan Keskustan puheenjohtaja

Nikkilä, Sipoo